fra Gransherad til Hovin

Lengde: 15,3 km / Opp: 420 hm / Ned: 350 hm

Veiforhold: grusvei, gode skogsveier, noe bratt og ujevne stier.

Veibeskrivelse

Var ops at du trenger Jon Ivar for å kommer deg over Tinnsjøen fra Tinnoset til Sandvika og at det er alt etter værforhold mulig å ta båtturen.

Vi har lagt til rette for et alternativ for å komme seg til Sandvika

Grønn pil: Fjellblikk Kafé og overnatting

Lilla pil: Matbutikk i Hovin

Fra kirken går du ned til bilveien og følger den til høyre over broen. Rett etter broen tar du til venstre inn på "Limoen" - veien. Veien går gjennom et lite boligområde. Når du har gått gjennom boligområdet går veien over i en skogssti, og du fortsetter på den rett fram i skogen. De gamle togskinnene til "Tinnosbanen" har du alltid på høyre side og Tinnsjøen på din venstre.

Etter ca 2 km tar skogsstien en høyre sving over togskinnene og deretter sakte oppover i en svak venstre sving.

Her blir stien veldig steinete, ujevn og litt bratt.

Du har nå gården "Nisi" i sikte, og stien leder deg i en bue rundt gården til venstre. Ved den store røde låven til høyre, ta til venstre på grusveien som fører deg nedover bakken. På denne grusveien holder du til venstre. Først gjennom åpent landskap, og deretter gjennom skogen til du kommer ut ved Tinnsjøen.

Der tar du til venstre over togskinnene, og så ser du fergeterminalen til Storegut til høyre ved Tinnsjøen.

 

På Tinnoset kan du komme deg over Tinnsjøen i liten båt til Sandvika brygge. Du kan ringe Jon Ivar Finekåsa på mob 911 37 805 og avtale på forhånd.

Ifølge folketellingen fra 1900 var det 11 hjemmehørende personer bosatt på Sandvika og det bodde folk her til rundt 1920/1930. I dag er det bare hytter her. Men på stranden ble det sommeren 2012 funnet et klart flintavslag som er datert til steinalderen.

 

Fra stranden skal du hold deg mot venstre og gå langs sjøkanten til du kommer til en skogsvei som tar deg bratt opp. De første 600 meterne er skogsveien veldig ujevn og full av mellomstore steiner, så du må passe på at du ikke sklir. Etterhvert blir skogsveien bedre og leder deg i ca 4,5 km gjennom et naturreservat.


Du følger en bekk som ligger på venstre side til du kommer til en liten sjø, der du kan kan beundre beverens arbeid. Følg en gresskledd skogsvei videre til toppen. Etter ca 2 km kommer du til en snuplass og skogsveien blir deretter til en kjerrevei og tar deg etter ca 3 km sakte ned på Søndre Bratterudstulen og du få se Tinnsjøen igjen som ligger ned mot venstre. Følg hovedveien videre i to svinger først mot venstre og deretter mot høyre til du etter ca 4,5 km kommer til en annen større snuplassen av grus. Du forlater nå naturreservatet. På andre siden av snuplassen se du et skilt som ta deg videre på grusveien langs Tinnsjøen mot Hovin.

Du kommer først forbi Bratterud gård (som var bosted allerede i det 17 århundre) og deretter Nedre Gvammen. 2 km etter Bratterud gård vil du se murrester av betong på nedsiden av vegen. Du vil først oppdage et vedlager.  Muren er rester etter brakker og et vaskeri som hørte til Tinnsjø Kobberminer.  På høyre side inn in skogen ligger inngangen til denne gamle Kobberminen som var aktiv fra 1900 til 1914. 

Etter ca 8,5 km kommer du til en bom og en bru over elven Skirva. Bommen er alltid stengt og du må klatre litt for å kommer deg over. Følg veien videre opp, med Skirva på høyre side. Du kommer til et T-kryss der du kan gå mot venstre for å kommer til Hovin brygge. Men for å komme til Hovin kyrkje tar du mot høyre, og følger Åstøvegen opp til du igjen kommer  til et T-kryss. Mot høyre gå vegen opp til øvre bygde, en butikk og Fjellblikk kafé & overnatting, mens skiltet viser til venstre mot Hovin kirke. Her kan du velge å følge bilveien eller ta snarveien over plenen til Hovin kyrkje som du da ser rett foran deg. 

Hvis du trenger skyss fra kirke til Fjellblikk kaffe ring Hovin taxi 35099243.


Fra den arrangerte pilegrimsvandringen fra Gransherad kyrkje til Hovin kyrkje i 2018

Denne pilegrimsvandringen ble arrangert høsten 2018.

Etter pilegrimssamlingen i Gransherad kyrkje gikk pilegrimene fra Gransherad til Tinnoset. Der fikk vi kaffe og kaker og to barn danset folkedans for oss.

Egentlig skulle pilegrimene bli fraktet med båter over Tinnsjøen til Sandvika brygge, men det var ikke mulig fordi vi var så mange. Derfor ble alle fraktet med buss fra Tinnoset til Sandvika. Derfra gikk vi videre til Hovin Kyrkje. Det var også musikalske og kulturelle innslag langs veien.

Ved Hovin kyrkje fikk alle servert pilegrimsuppe og kake, og dagen sluttet med gudstjeneste med flere musikalske innslag i Hovin kyrkje.

Tross mye regn deltok  rundt 65 pilegrimer.

Med denne videoen får du et lite inntrykk av det å være pilegrim for en dag: