Atrå til Mæl

Lengde: 12,5 km / Opp: 630 hm / Ned: 660 hm

Høyeste punkt: 850m, laveste punkt: 200m

Veiforhold: grusvei, god skogsvei oppover , sti nedover i skogen som er delvis bratt, ujevnt og i ulendt terreng

 

Veibeskrivelse

 Grønn pil:   Mæl: Tinnsjø Kro og Camping

 Blå punter: pilegrimsbenk

Ved muren rundt Atrå kyrkje finner du skiltet som peker ut retningen mot Mæl kyrkje. Du følger bilveien i retning Rjukan. Følger bilvegen over bruen og rund kurven i ca 600 meter. Da vil du se et skilt på venstre siden av bilveien som peker mot høyre. Der vil du se et nytt skilt som tar deg til venstre opp en grusvei. I første sving på denne grusveien tar deg et nytt skilt inn på en gressti. Du vil raskt passere et gammelt stabbur i laftet tre før stien går videre opp i jevn stigning. Du kommer til et nytt skilt som tar deg videre på en annen kjerrevei som du følger videre oppover. Her vil du møte trefall etter stormen i 2021 som ikke blir rydder bord. Her er kjerreveien sperrer og du skal bruke merker omvei nedenfor veien gjennom skogen.

Etterhvert vil du se en skogsvei som går parallellt med din vei. Du skal holde deg på den gamle veien som har fine kantesteiner. Legg merke til hvordan de bygde opp veiene i gamle dager. Når denne gamle veien går over i den større skogsveien står det skilt til venstre. Følg denne skogsveien oppover, og ikke glem å snu deg rundt når du nesten er på toppen! Bak deg har du fin utsikt over et vakkert dalføre og Atrå kyrkje som ligger der som et smykke. Når du se lenger mot høyre se du bak Tinnsjøen Austbygde ligge. Når skogsveien kommer opp til en større grusvei (her kan det komme biler) står det et skilt som viser at du er 3 km fra Atrå kyrkje og at det er 7 km igjen til Mæl kyrkje. Her må du også nyte utsikten over Atrå og Tinnsjøen. Etterhvert går denne grusveien over i en ganske nylaget vei som kom til i forbindelse med en ny skiløype «Tinnløypa» og sykkelrittet «Telemarkhelten». Du fortsetter på denne veien til du kommer inn på en annen grusvei der skiltet tar deg til høyre og forteller deg at du har 5 km igjen til Mæl kyrkje. Følg denne grusveien et godt stykke i jevn stigning. Du vil etterhvert få flott utsikt innimellom trærne mot Tinnsjøen. Når du etter en god stund kommer opp på flaten vil du gå forbi Menkhus som er et fellesbeite for flere gårder i Tinn. Du skal følge veien med utsikten mot Gaustatoppen flatt bortover helt til du passerer en låve på høyre hånd og enda litt til. Da vil du se et skilt som tar deg ned på en sti i skogen. Herfra er det rødmerket på trærne. 


Nedgangen fra grusveien oppe i åskanten og ned til Mæl kyrkje er utsatt for ras, så vær oppmerksom på at du kanskje må klatre over og under noen trær som har falt over stien. Deler av stien går i vilt terreng, og deler er tydelig sti. Etterhvert vil denne stien gå over i en fin gammel vei som tar deg ned til Håmaren som er en lysning i skogen med flott utsikt over Vestfjorddalen. Herfra vil du også se ned til Mæl kyrkje. Hvis du ser godt etter, vil du også se Storegut og Amonia som ligger ved gamle Mæl stasjon. Her er det også et skilt som viser deg videre nedover mot Mæl kyrkje. Nå har du ikke lenge igjen. Du må gjennom et par porter før du kommer ned til bilveien der du tar til høyre og går de siste meterne mot Mæl kyrkje på asfalt.

(Til Tinnsjø Camping ta du grusvei fra kirke opp igjen mot vegen, der du ta deg til høyre. Gå nedover til du har kommet til hovedveg fra Atrå til Rjukan, ta der til høyre og følg litt senere skilt mot Notodden til venstre. Etter du har gått over bruen, se du campingen allerede ligge til høyre side)

Viktig informasjon:

På grunn av at høyeste punkt på denne etappen ligger på 850 hm er det best å gå mellom juni og september (se videoen nederst)

I mai kan det fortsatt ligge snø på veien og bsturekkene har mye vann etter snøsmeltingen.  Tidlig på våren kan det være vanskelig å kommer seg tørr over bekkene. 

I tillegg vær obs når du går i skogen, og følg rødmerking på trærne. Hele veien ned mot Møl kyrkje går du på en gammel sti som er blitt brukt for å frakte dyr opp til fellesbeite (Menkhus). Det ligger en del knekte trær og greiner i stien. Vi anbefaler fjellsko på alle pilegrimsetappene rundt Tinnsjøen.

Tipps

Du kan gjerne går etappen som en dagstur og tar bussen tilbake til Atrå. Hver ettermiddag kjører en buss forbi kyrkje klokken 16.17 og på lørdager 14.28. Nærmeste bussholdeplassen  heter Sanden, men Chauffeuren plukker deg gjerne opp ved innkjøring til kirke. Sjekk vy.no for nøyere informasjon. 

For å tar det med ro planlegg gjerne 6 timer for turen og minst 2 timer fra benken ved høyeste punkt og nedover for ikke blir for stresser. Det tar lenger tid en man tror å går så pass bratt nedover. ;-)


Opplev stien ned til Mæl kyrkje

Videoen er tatt 24.mai 2020, slik at du kan se hvordan det kan være når snø smelte er i full gang :-)