Dagstur til Austbygde kirke

OPPDATERING:

Dessverre har vi noen utfordringer med veien som skal ta oss nedover fra Øvrebygde til Austbygde kyrkje. Vi må derfor be deg om å ta stien på venstre siden av elven både fram og tilbake fra Austbygde sentrum til Austbygde kyrkje. Vi beklager denne ulempen, og jobber med å få på plass en bedre løsning så snart som mulig.

Et alternativ er å gå fra Sandviken Camping i Austbygde via Austbygde kyrkje til Atrå den ene dagen (tilsammen ca 2,5 mil), og så ta etappen Atrå - Mæl, eventuelt også til Dal neste dag (tilsammen ca 2 mil).

 

Veibeskrivelse

Lengde: 15,8 km / Opp: 440 m / Ned: 440 m

Veiforhold: bilvei med lite trafikk og skogsvei

Rundturen er tegnet rød i kartet. Pilegrimsleden fra Hovin, via Austbygde til Atrå, er tegnet rosa. 

 

Dagsturen fra Austbygde sentrum og opp til Austbygde kyrkje er en fin rundtur som er tegnet rødt. Pilegrimsleden er tegnet rosa.

 

På motsattside av Austbygde bakeriet går du opp en bratt bakke (Maurudbrekka) som starter ved en mjølkerampe. Her er det mulig å ta til venstre og følge vegen oppover til du oppdager skilt som ta deg til venstre mot Veggli eller du krysser etterhvert bilveien (365) og fortsette opp en grusvei gjennom et gårdstun, forbi enda noen hytter og et hus før du kommer opp til bilveien igjen (365). Du tar da til venstre og følger bilveien nedover et lite stykke til det står skilt til Veggli opp til høyre. Du går da langsmed bilveien i retning Veggli (ikke veldig trafikkert). Veien går oppover med nydelig utsikt over Tinnsjøen og ned mot Austbygde sentrum. Etterhvert vil du også se Austybygde kyrkje som ligger nede i dalen, og du vil se Tessungdalen foran deg. Du passerer «Eldhuset» gårdsbakeri langs denne bilveien. På fredager og noen lørdager kan du få kjøpt steinovnsbakst, kaker og pizza her. Det er et svært sjarmerende bakeri som anbefales på det varmeste. 

Etter enda noen kilometer vil du se Haukås Gårdsferie på høyre hånd. Like etter på skal du ta ned en grusvei på venstre side. Veien går i en sving tilbake og du følger den nedover forbi en gård. Grusveien går over i en skogsvei som tar deg i svinger videre nedover. Du kommer så ut på bilveien som går fra Austbygde til Tessungdalen (fylkesvei 755). Ta til høyre og følg bilveien til du ser Austbygde kyrkje på høyre hånd. Rett før du kommer til kirken vil du se pilegrimsskiltet mot Atrå kyrkje til venstre over en bro. Den stien vil ta deg tilbake et stykke ned langs eleven (Austbygdeåe) på andre siden av veien. Se veibeskrivelsen fra Austbygde kyrkje til Atrå kyrkje for mer detaljer. Pilegrimsleden fortsetter videre over åsen på oversiden av Austbygde sentrum og du kan enten følge grusveien ned gjennom et boligfelt (slik kartet viser) eller gå på pilegrimsleden til du kommer til et skilt som viser deg vei til Sandviken Camping ned til venstre. Denne rundturen er merket rødt på kartet.